Het BIJEN-verhaal

Ooit, hier op aarde, was onze goede vriend de nederige bij gelukkig.
De dagen waren lang, licht en vol schone lucht.

Bloemen bloeiden volop, bomen strekten hun takken uit naar de helderblauwe hemel en de zon scheen met lachende stralen. Elke dag vlogen onze gestreepte gele vrienden door de lucht, bestoven gewassen en hielpen ons voedsel op ons bord te krijgen.

Maar op een dag werd de wereld donker. De lucht begon zich te vullen met verontreinigende stoffen, waardoor de bijen werden afgeremd op hun bestuivingstocht. Bomen vielen om, pesticiden bezaaiden de aarde, en de plaatsen die bijen als hun thuis konden beschouwen werden schaars.

Plotseling worstelden de bijen om te overleven. Het insect dat ongeveer driekwart van alle gewassen ter wereld bestuift - en een op de drie happen van ons voedsel levert - was stervende.

We wisten dat we iets moesten doen. Dit was onze kans om de kracht van ons wereldwijde bereik en onze lokale aanwezigheid te benutten - om samen te werken met grote en kleine organisaties over de hele wereld. Want eigenlijk is de nederige bij net als wij. Hardwerkend, coöperatief en op een missie om van de wereld een betere plek te maken.

Wat hebben we gedaan? In 2022 zijn we gaan samenwerken met het goede doel NearBees, en op dit moment sponsoren we vijf bijenkorven in Duitsland, waar meer dan 250.000 bijen wonen!

Samen met onze element14-gemeenschap lanceerden wij de ontwerpwedstrijd 'Red de bijen'. We moedigden onze engineerhelden aan de bijen te hulp te schieten met hardware en technologie.

Maar de reis is nog maar net begonnen. We maken ons op voor een wereldwijde zoektocht om de bijenpopulatie over de hele wereld te redden. Vanaf nu sparen wij een bij voor elke Farnell bestelling die bij ons wordt geplaatst. Dus elke keer dat u bij ons winkelt, helpt u de wereld te redden.

In de komende 12 maanden willen we het volgende besparen 3.000.000 bijen wereldwijd te redden.

Samen kunnen we dit verhaal het happy end geven dat het verdient. Klaar om bijen te helpen nog lang en gelukkig te leven?

Het World Bee Project verzorgt onderwijs en vaardigheidstrainingen in de bijenteelt voor lokale vrouwen op het platteland van India, waardoor zij duurzaam in hun levensonderhoud kunnen voorzien als imkers door de verkoop van honing en bijenproducten. avThe women also help to restore biodiversity by planting declining plant species and learn to protect and increase populations of the native honeybee species.

Planet Bee zet zich in om een milieubewuste generatie te creëren door te onderwijzen over het belang van bijen als een weg naar STEM door de kracht van wetenschap en rentmeesterschap. Wij steunen het project Beekeeper’s in Need dat speciaal is opgezet voor imkers met een subsidie om een of meer bijenkorven te beginnen.

3Bee ontwikkelt systemen om de gezondheid van bijen te verbeteren en de biodiversiteit te beschermen. Dankzij hun unieke technologieën kunnen imkers hun bijenkasten voortdurend en uitgebreid controleren om de productie te optimaliseren, tijd te besparen en hun bijen te behandelen door problemen en ziekten te voorkomen.